Mάριος Σαλμάς

Δελτίο Τύπου 4/06/2015 Εκτύπωση E-mail

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2015

 Δελτίο Τύπου

 

Την παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο «Θέμα ιδεολογίας ή όχι μόνο», πραγματοποίησε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς. Σε μια κατάμεστη από κόσμο και εκπροσώπους της πολιτικής ζωής αίθουσα του ξενοδοχείου Caravel, ο κ. Σαλμάς μίλησε με αφορμή την εμπειρία του στο Υπουργείο Υγείας,  για τις κρίσιμες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικοί  στόχοι που βοήθησαν την οικονομία της χώρας, αλλά και αποτέλεσαν οικονομική ελάφρυνση για χιλιάδες πολίτες, καθώς και για την ανάγκη ευθύνης συνεννόησης προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, και το μίγμα ρεαλισμού και ιδεολογίας στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Περισσότερα...
 
Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου μου “Θέμα ιδεολογίας ή όχι μόνο” την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 και ώρα 07:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Caravel. Εκτύπωση E-mail

Σας προσκαλώ στην παρουσίαση του βιβλίου μου 

“Θέμα ιδεολογίας ή όχι μόνο”


την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 και ώρα 07:30 μ.μ.
στο ξενοδοχείο Caravel.


Συντονίζει ο Στρατής Λιαρέλλης, Managing Director του Ant1 TV


Παρουσιάζουν οι:
Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Υγείας
Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Ν.Δ. & τ. Υπουργός Δικαιοσύνης Γρηγόρης Σκαλκέας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Η παρουσία σας θα με τιμήσει ιδιαίτερα.

 

salmas

 
Ομιλία του Βουλευτή Μάριου Σαλμά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας Εκτύπωση E-mail

Ομιλία του Βουλευτή Μάριου Σαλμά

στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

Κύριε Πρόεδρε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

θα ήθελα να ευχαριστήσω  με αυτήν την ευκαιρία τους Έλληνες πολίτες που μας ψήφισαν στις εκλογές.

Σίγουρα θα ήταν προτιμότερο να είχαμε κάνει αυτή την συζήτηση σχεδιάζοντας πως θα κερδίσουμε, αντί της στενάχωρης αναζήτησης των αιτιών της ήττας.

Πολλές φορές ευχαριστήσατε Κύριε Πρόεδρε τους Βουλευτές που με προσωπικό κόστος στήριξαν δύσκολες αποφάσεις που άλλαζαν το μέλλον της χώρας, αλλά τους στερήσατε το δικαίωμα στην διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών, αφού η κοινοβουλευτική ομάδα δεν συζήτησε ούτε μία φορά όσο είμαστε κυβέρνηση.

Μία κυβέρνηση που αναμφίβολα παρέδωσε την χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβε.

Με πολλές μεταρρυθμίσεις,  συγκρούσεις με στρεβλώσεις του παρελθόντος, επιτεύγματα μοναδικά όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, η ανάσχεση της ύφεσης, η αποκατάσταση της θέσης της χώρας στο εξωτερικό.

Όλα αυτά για να είμαστε δίκαιοι δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς την άοκνη προσπάθεια και τις πολλές ώρες προσωπικής εργασίας του Προέδρου και πρώην Πρωθυπουργού.

Κύριε Πρόεδρε ποτέ δεν είσαι τόσο καλός όσο λένε ότι είσαι όταν κερδίζεις και ποτέ δεν είσαι τόσο κακός όσο λένε ότι είσαι όταν χάνεις.

Απλά ξέρετε αν και η ελπίδα είναι το τελευταίο που έχει κάποιος πριν νικηθεί εκχωρήσαμε την χρήση αυτού του δικαιώματός μας στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Και έτσι ήρθε η ήττα. Αλλά τίποτε κακό χωρίς και κάτι καλό.

Η εκλογή μίας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι μία μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο να καταγραφούν οι διαφορές που μας χωρίζουν, αλλά να αναδυθούν οι κοινές μας αγωνίες, τα σημεία σύγκλισης και οι πολιτικές που μας ενώνουν.

Επιλογή μας σήμερα πρέπει να είναι μία ειλικρινής προσπάθεια να βρούμε δρόμους να έρθουμε κοντά και να βοηθήσουμε τη σημερινή κυβέρνηση ώστε να ανακτήσουμε την ευημερίας μας, να υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας και να αφήσουμε στα παιδιά μας μία δυνατότερη χώρα από αυτή που κληρονομήσαμε.

Γνωρίζω ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν δικαιούται αυτήν την στήριξη γιατί ποτέ ο ίδιος δεν στήριξε τίποτα, δεν συναίνεσε σε τίποτα, δεν συμφώνησε σε τίποτα. Εμείς όμως δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ είμαστε Νέα Δημοκρατία.

Πόσο δύσκολο είναι να καθίσουμε 10 μέρες όλα τα κόμματα και να αποφασίσουμε μια για πάντα τις ονομασίες, τον αριθμό και την δομή των Υπουργείων.

Πόσο δύσκολο ήταν όταν πριν ένα χρόνο καταρτίζαμε τους οργανισμούς των Υπουργείων να είχαμε καλέσει στο τραπέζι και την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να μην χρειάζεται τώρα να αλλάζουν ξανά οι μόλις ολοκληρωθέντες οργανισμοί.

Παράλληλα όσο χρόνο είμαστε στην αντιπολίτευση,  πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας, να αλλάξουμε το κόμμα και να το εκσυγχρονίσουμε ή μάλλον να ξαναοργανώσουμε κόμμα.

Όταν λέγαμε θα γίνει η Νέα Δημοκρατία ένα σύγχρονο κόμμα, δεν εννοούσαμε καινούργια γραφεία κλειστά στην κοινωνία. Ούτε ότι το πρόβλημα ήταν ο πυρσός και το όνομα.

Όταν υποσχόμασταν ότι θα μεγαλώσουμε την παράταξη όταν την παραλάβαμε το 2009 δεν εννοούσαμε να την μικρύνουμε και να διαγράφουμε κατά δεκάδες τους βουλευτές και τα στελέχη.

Πρέπει να το απαλλάξουμε από ότι απομακρύνει τους ψηφοφόρους και να αναδείξουμε ότι προσελκύει τους πολίτες.

Πρέπει να βγουν μπροστά όσοι πέτυχαν στους τομείς ευθύνης που τους ανατέθηκε και με το παράδειγμά τους να σπρώξουν το λαό να ξαναπιστέψει ότι αυτή η μεγάλη παράταξη παρά τα λάθη του παρελθόντος μπορεί να αποτελεί την μόνη εγγύηση για το έθνος, την κοινωνία,  τον πολίτη.

Και το μέλλον της παράταξης δεν καθορίζεται με δείπνα όσων νομίζουν ότι σχεδιάζουν τις εξελίξεις. Οι εξελίξεις δρομολογούνται μόνο από την βάση του κόμματος, με την βάση , για τον λαό της πατρίδας.

Όταν θα έρθει η ώρα τότε θα κριθούν όλοι στο φως της μέρας και στις επίσημες και θεσμοθετημένες  συναντήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

προφανώς η ήττα θα είχε αποφευχθεί εάν δεν είχαν γίνει σοβαρότατα λάθη, που ακύρωναν την επιρροή των όποιων θετικών, η διαφορετικά εάν υπήρχε καλύτερος σχεδιασμός του κυβερνητικού έργου.

Το πρώτο λάθος ήταν ότι δεν υπήρχε όργανο συντονισμού του κυβερνητικού έργου που να έθετε στοχοχρονοδιαγράμματα και να εποπτεύει την υλοποίησή τους.

Δεν εφαρμόστηκαν τα επιμέρους προεκλογικά προγράμματα.

Τοποθετούνταν Υπουργοί χωρίς γνώσεις για τα χαρτοφυλάκια που καλούνταν να διαχειριστούν με άμεση επίπτωση στην παραγωγή έργου σε τόσο κρίσιμες στιγμές..

Προφανώς το να αλλάζεις 9 Υπουργούς, Αναπληρωτές και Υφυπουργούς σε ένα Υπουργείο σε 2 χρόνια και μάλιστα χωρίς να μένει κάποιος να ενημερώσει τους επόμενους, δεν θα ήταν τόσο λάθος, εάν οι αλλαγές αυτές δεν οδηγούσαν στην ακύρωση των όποιων μεταρρυθμίσεων έκαναν οι προηγούμενοι.

Απλά οι επιλογές προσώπων θεωρώ ότι ήταν από τις βασικότερες αιτίες της ήττας.

Είτε αυτές αφορούσαν το στενό κύκλο του Πρωθυπουργού, είτε το γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, είτε το γραμματέα του κόμματος, είτε τους διοικητές οργανισμών, είτε τους υποψηφίους στην αυτοδιοίκηση.

Στο Ζάππειο είπαμε ότι θα αντικαταστήσουμε το χαράτσι με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αποδειχτήκαμε ανίκανοι να εφαρμόσουμε έναν δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, ώστε να μην επιβάλλεται φόρος ιδιοκτησίας σε κάποιον που δεν έχει εισοδήματα και έχει μόνο ένα σπιτάκι στο χωριό

Όταν μιλούσαμε για κοινωνία των αξιών και των αξίων δεν εννοούσαμε να μεταναστεύουν μαζικά οι άξιοι από την πατρίδα τους.

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν λέει ότι ένας πολίτης με πρόβλημα αναπηρίας προκειμένου να εξεταστεί στα ΚΕΠΑ πρέπει να περιμένει 1 χρόνο και άλλο 1 προκειμένου να πάρει την αναπηρική του σύνταξη.

Κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν είναι να μην έχεις πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Να μην έχεις σχέδιο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Κοινωνική Δικαιοσύνη δεν είναι να μην διαπραγματεύεται κανείς τις εξισωτικές επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων που είδαν να χάνουν αυτό που τους είχαμε δεσμευτεί στο Ζάππειο ότι δεν θα χάσουν.

Ο  κοινωνικός φιλελευθερισμός λέγατε κύριε Πρόεδρε,  ¨θέλει το κράτος διαιτητή, ρυθμιστή των κανόνων που πρέπει να τηρούνται απ’ όλους προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος¨ και συμφωνώ.

Με μία προϋπόθεση το κράτος να θέτει σωστούς κανόνες.

Όχι να νομοθετεί λάθος για το γάλα με αποτέλεσμα ένας Υπουργός να παραιτείται, η τιμή του γάλατος να μην πέφτει στο ράφι, να ισοπεδώνεται  ο παραγωγός και να μην καταλαβαίνουμε τίποτα, αλλά ο κόσμος να καταλαβαίνει και να τον επανεκλέγει πρώτο.

Η ιδεολογία μας έχει στο επίκεντρο την κοινωνία.

Όμως χάσαμε τον ζωτικό μας χώρο στην κοινωνία που είναι η μεσαία τάξη αφού αυτή συρρικνώθηκε.

Χάσαμε όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Χάσαμε τους γιατρούς και τους αγρότες, τους φαρμακοποιούς και τους κτηνοτρόφους, τους δημόσιους αλλά και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. τους μικρομεσαίους, τα σώματα ασφαλείας και μας έμμειναν οι συνταξιούχοι που φοβόνταν μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και χάσουν τις συντάξεις τους.

Κύριε Πρόεδρε θα είμαι ο τελευταίος που θα σας υποδείξει τι θα κάνετε, γιατί γνωριζόμαστε 22 χρόνια και σας έχω πολλές φορές υποστηρίξει.

Θέλω όμως να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει  παράδοση στις διαδικασίες ανασυγκρότησης μετά από ήττα.

Πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν την τύχη να τους δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσουν αυτά που πιστεύουν. Και όταν δεν τα εφαρμόζουν αποδεικνύεται είτε ότι δεν ήταν ισχυρή η πίστη τους είτε ότι δεν μπόρεσαν. Στο διάβα του χρόνου όλα φαίνονται.

Κλείνω  με την ευχή κύριε πρόεδρε να αφουγκραστείτε την βάση και να πράξετε αναλόγως προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και εμείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το έκτακτο συνέδριο θεωρώ ότι πρέπει να είναι απαραίτητο βήμα στον πολιτικό μας διάλογο.

Σας ευχαριστώ

 
Δελτίο τύπου Μάριου Σαλμά Εκτύπωση E-mail

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, Αθήνα Δελτίο Τύπου

Ύστερα από διαδοχικές συναντήσεις και συνομιλίες, του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Επικούρου Καθηγητή κ. Μάριου Σαλμά

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Page 1 of 30

Newsletter

Για να ενημερώνεστε τακτικά μεσω email εγγραφείτε στη λίστα μας


Όνομα:

Email:

Όροι χρήσης